bitassa :: alfa.blog
[abundàndia de bits en forma de blog]

versió alfa
arxiu
e-mail

:: una altre forma d'explicar coses des de ca'n bitassa.com
:: fes clic aquí si prefereixes obrir tots els links d'aquesta plana en una nova finestra

19.8.00
Aquest weblog ha servit per provar els primers passos amb les eines de Blogger.com.
A partir d'ara queda estàtic, sense afegir-hi més entrades (o "post", que en diuen els entesos). A veure si tenc temps per engegar-ne un.
Un weblog ha de tenir texts breus i s'ha d'actualitzar sovint. Disculpeu la densitat d'aquest, que està fet per ensenyar el tictac de la cosa weblogera.
Idò aquí està, per si algú més s'anima a fer el seu weblog. És fàcil i una bona manera de tenir una plana personal actualitzada i digne, molt lluny d'aquestes coses que es solen veure per la Ret.
Els weblogs poden ser personals o col·lectius, perquè a Blogger també permeten definir grups i les entrades apareixen signades per qui les ha fet.
Molts weblogs col·lectius del món Linux estan fets amb PHP Nuke; és una altre alternativa a tenir en compte.

NOTA: El programa de Blogger munta les planes per ordre cronològic invers; si vols seguir el fil de la cosa, llegeix des del final.


06:02 :: link

Encetar un template pels arxius obliga a mantenir tots dos templates alhora. Abans, si modificava el template principal, ell sol modificava el dels arxius. Ara ja no ho fa... potser és més econòmic no obrir mai el template dels arxius. Aviso.
Les variables dels templates donen joc i permeten personalitzar moltes coses. A més de la data i la hora, a cada entrada (o post) hi podria posar el nom de l'autor, nick, email, homepage (això va bé pels weblogs col·lectius).
Aprofito per posar variable amb el link permanent a les entrades.

03:40 ::
link

Trescant per les opcions dels arxius, veig que també puc definir un template pels arxius. Això significa que el que deia a les 22:17 d'ahir no és ben bé així (hi ha que veure com canvia això de la informàtica, no? ... les tècniques de fa només unes hores, ja no serveixen ;-)))
Més descobriments: Netscape és molt més exigent, com sempre, i un petit descuit al codi del template no el deixa presentar la plana.

03:21 ::
link

Mentre sopava he pensat que a totes les planes ha d'haver, ben clars, els vincles reunits allà on tothom els va a cercar: a la capçalera i el peu de la plana. També m'havia deixat un vincle per tornar enrere.
I que faig un divendres vespre embolicat amb tot això? ... això me passa per cercar un moment "tonto" per provar aquestes coses. Per cert,
la pel·lícula té un argument ben original.
02:37 :: link

18.8.00

Està bé! Veig que Blogger fa un arxiu i tot!
En configurar-lo li he dit que ho posés dedins la carpeta "H", a partir d'aquesta on estàs ara. Però això, una carpeta més, fa que a les planes que presenten l'arxiu no surti la imatge de sota, la del logotip de Bitassa.
Això vol dir que totes les imatges (i vincles en general) han de tenir el seu http://... El problema és que tindré que revisar-los tots si algun dia trasllado el blog de lloc.
Serà qüestió de recordar-ho, però abans me'n vaig a sopar i a veure la pel·lícula ¿Conoces a Joe Black?, amb Anthony Hopkins --sempre colossal-- i Brad Pitt.

22:17 :: link

Escollir els colors és una de les coses més complicades. Massa colors fan mal a la vista. Pocs fan que tot plegat quedi massa seriós. Una bona solució és escollir variants molt properes a tres o quatre colors bàsics. Així que pels vincles he escollit el butà, però "rebaixat".
21:58 ::
link

Trobo a faltar una cosa més: un enllaç a bitassa.com des d'algun lloc. El volia posar dalt, dedins la franja color butà, però el color que he escollit pels vincles, també butà, no m'ho deixa fer. Que també podria canviar el color dels vincles, no?
21:18 :: link

Res és tant fàcil:
Anava a posar cada apunt (el que surt classificat per hores) dedins una nova linia d'una taula, però resulta que l'entrada de la data va per lliure; no hi ha forma de posar-la dedins la taula. Al final deixo tot el cos dedins la mateixa línia.
Després, ja se sap: una cosa porta a l'altre... i s'han fet les 8 tocadíssimes. Un caramull d'hores per posar la primera pedra i que tot plegat quedi un poc decent. I ara tot sembla ben obvi i que bastava amb quatre clics. Però espera, que encara no m'ho he mirat tot. Ja passa ;-)

20:42 ::
link

Ara toca posar-ho tot en taules. Sempre va bé posar límits al text i per aconseguir-ho les taules van molt bé.
Si el visitant visita la plana amb una finestra de navegador gran, les linies queden massa llargues i costa llegir-les --un servidor ja s'enrolla prou en sentit vertical; no cal complicar-ho en horitzontal ;-)

18:10 ::
link

Tot el que porta una marca té la seva estètica i els blogs no són una excepció. Minimalisme per aquí, un parell de dos-punts-de-tres-en-tres (que a jo m'agraden més de dos en dos) per allà... mem com queda?
18:02 ::
link

Per canviar els colors, tipus de lletra i altres detalls de similar envergadura, no hi ha res com un editor de planes web qualsevol: Escric, poso coloraines i miro el codi HTML resultant, que el passo cap als budells del Blogger a base de copypastes.
Dedins el codi, la banda que controla la màquinaria del Blogger està ben clara. Només cal anar en compte amb el que hi ha entre els tags que diuen Blogger (carai, això sembla XML! --si no ets tècnic, no facis ni cas de la darrera frase: funciona i basta).
Tot plegat sembla fàcil i assequible per qualsevol que hagi llegit el primer capítol de "mi primera cartilla de HTML".
Definitivament fa blogera.

17:09 :: link

Un parell (mallorquí) de cops de ratolí als settings i quatre retocs al template, i aquest experiment va prenent forma.
Fa blogera!

16:09 ::
link

Els valors per defecte són poca cosa. Perquè vegis que vull dir he reproduït la plana amb el "Hola món" blogístic que veus sota.
A la finestra del navegador, dalt, diu "Enter Your Blog Title Here". El titol de la plana es "My Weblog", que sí, és meu, però tampoc cal explicar-ho tant alt i clar. No pinta els salts de carro. I l'hora és l'americana del Pacífic.
I parlant de l'hora, me'n vaig a dinar, que són les 2 tocades. Després me miraré les preferències, que és allà on solen estar aquests detalls.

14:20 :: link

Hola món!
Ja funciona el weblog (blog per abreviar i que en castellà en diuen bitácoras) que acabo d'obrir amb les eines de
Blogger.com.

14:04 :: link

:: link conté l'adreça permanent de cada nota
 << enrere :: arxiu :: e-mail :: bitassa.com
Powered by Blogger   Bitassa.com